Zorg voor een goede gasanalist

Als je een bedrijf runt waar met gevaarlijke stoffen zoals gassen gewerkt wordt wil je natuurlijk wel dat je werknemers veilig kunnen werken. Om ervoor te zorgen dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan of om gas te kunnen detecteren mocht dit onverhoopt ontsnappen dan kun je daarvoor een gasanalist inhuren.

Taken van de gasanalist

De taken van een gasanalist zijn de volgende: het meten van gassen en het gasvrij verklaren van ruimtes. Daarnaast houdt hij of zij een oogje in het zeil als er brandgevaarlijk werk aan de orde is. Algemeen toezicht in bedrijven waar met gevaarlijke gassen wordt gewerkt behoort ook tot het takenpakket. Tevens houdt de gasanalist toezicht in besloten ruimtes, controleert vergunningen en slaat alarm als er gevaar dreigt. De analist is dan ook de eerste persoon waartoe de hulpdiensten zich kunnen richten als deze in het geval van calamiteiten arriveren.

Meetapparatuur en certificaten

De gasanalist werkt met speciale meetapparatuur waar een aantal gassen meetbaar mee zijn. Omdat niet op ieder bedrijf met dezelfde gassen of evenveel soorten gewerkt wordt kan de apparatuur die voor detectie gebruikt wordt verschillen. De analist is in het bezit van certificaten zodat hij of zij ook wettelijk dit werk mag doen. Als je een gasanalist inhuren bij G4S dan heeft hij of zij daar de benodigde papieren gehaald. Ook derden kunnen een dergelijke opleiding volgen bij G4S.

Inzet gasanalist voor de veiligheid op het werk

Omdat de veiligheid op de werkvloer boven alles gaat is het zeker aan te raden een gasanalist in dienst te nemen als er veel met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt. Er kan veel aan preventie gedaan worden maar mocht zich iets kwalijks voordoen dan weet de gasanalist meteen hoe te handelen en kan de mensen in veiligheid en de situatie in kaart brengen.